Ceritera Penulis Blog ‘Kisah Pondok Kecil’

Pagi ini Perintis Didik tertarik dengan hasil nukilan dan kisah seorang ibu penulis blog www.kisahpondokkecil.blogspot.com berkisar kehidupan seorang wanita, isteri dan juga ibu. Perintis Didik percaya ramai antara pembaca di laman sesawang ini terdiri daripada mereka yang ingin mengetahui kisah perjalanan si kaun Hawa ini. Oleh itu, mari sama-sama kita jejaki blog menarik ini!

AMALAN TOLONG-MENOLONG

Assalamualaikum wbt…

Segala puji bagi Allah, Tuhan sekelian Alam.Selawat serta salam buat junjungan mulia Nabi Muhammad SAW keluarga serta para sahabat dan pengikut yang istiqamah menurut baginda hingga ke akhir kiamat.

InsyaAllah hari ini saya ingin berkongsi tentang “AMALAN SALING TOLONG MENOLONG”

Sahabat yang dirahmati Allah,

Amalan bantu membantu sesama muslim sungguh mulia di sisi Allah SWT. Kebaikan yang akan diperolehi bukan sahaja kebaikan di dunia malahan kebaikan itu akan diperolehi semasa berada di hari akhirat. Ketika di hari akhirat hanya amal-amal soleh yang dilakukan semasa di dunia sahaja akan dapay membantu.

Daripada Abu Hurairah r.a daripada Nabi SAW, Baginda bersabda ,”Barangsiapa  yang melepaskan seorang mukmin daripada satu kesalahan daripada satu kesusahan daripada kesusahan-kesusahan dunia,nescaya Allah akan melepaskannya daripada satu kesusahan-kesusahan kiamat.Barangsiapa yang mempermudahkan bagi orang susah, nescaya Allah akan mempermudahkan baginya di dunia dan di akhirat. Barangsiapa yang menutup keaiban seorang muslim, nescaya Allah akan menutup keaibannya di dunia dan di akhirat. Allah sentiasa bersedia menolong hambaNya selagi mana dia suka menolong saudaranya.

Barangsiapa yang melalui suatu jalan untuk menuntut ilmu,nescaya Allah akan mempermudahkan baginya suatu jalan menuju ke syurga. Sesuatu kaum tidak berkumpul di salah sebuah rumah-rumah Allah (iaitu masjid) sambil mereka membaca kitab Allah dan mengkajinya sesama mereka melainkan suasana ketenangan akan turun ke atas mereka, rahmat akan meliputi mereka dan mereka akan di kelilingi oleh para malaikat dan Allah akan menyebut (perihal) mereka kepada orang-orang yang berada di sisiNya. Barangsiapa yang terlambat amalannya,nescaya nasab keturunannya tidak mampu mempercepatkannya.”(Hadis Riwayat Muslim)”.

Berdasarkan hadis diatas terdapat beberapa kebaikan,Antara kebaikannya ialah:

  • Barangsiapa yang melepaskan seorang mukmin daripada satu kesusahan daripada kesusahan-kesusahan dunia, nescaya Allah akan melepaskannya daripada satu kesusahan daripada kesusahan-kesusahan kiamat.
  • Barangsiapa mempermudahkan bagi orang susah,nescaya Allah akan mempermudahkan baginya di dunia dan di akhirat.
  • Barangsiapa yang menutup keaiban seorang muslim,nescaya Allah akan menutup keaibannya di dunia dan di akhirat.
  • Allah sentiasa bersedia menolong hambanya selagi mana dia suka menolong saudaranya.
  • Barangsiapa yang melalui suatu jalan untuk menutup ilmu,nescaya Allah akn mempermudahkan baginya suatu jalan menuju ke syurga.
  • Sesuatu kaum tidak berkumpul di salah sebuah rumah Allah( iaitu masjid) sambil mereka membaca Kitab Allah dan mengkajinya sesama mereka melainkan suasana ketenangan akan turun ke atas mereka, rahmat akan meliputi mereka dan mereka akan dikelilingi oleh para malaikat dan Allah akan menyebut (perihal) mereka kepada orang-orang di sisinya.
  • Barangsiapa yang terlambat amalannya, nescaya nasab keturunannya tidak mampu mempercepatkannya.

Marilah sama-sama kita perbanyakan amal-amal soleh di dunia  ini dengan memberi pertolongan, sedekah dan kerja-kerja kebajikan kepada golongan fakir miskin, anak yatim, orang kurang upaya, warga emas dan sesiapa sahaja yang susah dan memerlukan bantuan dan pertolongan terutama mereka yang di timpa musibah dan bencana alam.

Selain daripada memberi pertolongan, kita juga diperintahkan supaya menutup aib saudara kita yang lain, dilarang sama sekali kita mengumpat,memfitnah, mengadu dan menceritakan keburukan orang lain.

Islam menggalakkan menuntut ilmu kerana orang berilmu tidak sama dengan orang jahil kerana orang berilmu akan mengetahui hukum hakam dan akan sentiasa beramal menuju ke syurga.Waallua’lam.

Yang ikhlas.

NOR HAFIPAH BINTI SUPIAN,

PEJUANG UPSR HINGGA KE SAAT AKHIR BERSAMA PERINTIS DIDIK, SHAH ALAM

Perjuangan pelajar-pelajar darjah enam dari Baitul Hasanah melalui Lembaga Zakat Selangor untuk menghadapi peperiksaan UPSR pada 9 hingga 11 September 2014 perlu diteladani. Dalam tempoh beberapa hari sebelum tarikh peperiksaan tersebut, pihak pengurusan Baitul Hasanah dari Klang ini telah membuat perbincangan bersama pihak pengurusan Pusat Tuisyen Perintis Didik untuk para pelajar  menghadiri ‘kelas pecut’ dan secara intensif di Pusat Tuisyen Perintis Didik.

Seramai 25 pelajar telah menyertai kelas intensif ini dan kelas berkenaan telah diadakan beberapa hari termasuk Sabtu serta Ahad sehingga sanggup mengorbankan hari cuti mereka semata-mata untuk meningkatkan pemahaman dan pengetahui sebelum menjelang peperiksaan. Antara subjek yang diambil iaitu Bahasa Melayu, Bahasa Inggeris, Matematik dan Sains dengan kelompok kumpulan yang berbeza.

Dengan bantuan guru-guru dari Pusat Tuisyen Perintis Didik, kelas-kelas intensif ini telah beroperasi dengan jayanya dan para pelajar sangat gembira kerana dapat berkongsi ilmu hingga ke saat akhir.

Gambar Pelajar UPSR Baitul Hasanah

Pusat Tuisyen Perintis Didik sentiasa memberi khidmat yang terbaik untuk meningkatkan pengetahuan para pelajar agar dapat menempa kejayaan pada masa akan datang. Terima kasih diucapkan kepada Lembaga Zakat Selangor kerana memberi kepercayaan kepada Pusat Tuisyen Perintis Didik untuk mencurah ilmu kepada pelajar-pelajar dari Baitul Hasanah, Klang ini. Tidak lupa kepara barisan tutor yang gigih berusaha membantu para pelajar. Semoga tali silaturahim ini berterusan dan berpanjangan. Selamat maju jaya kepada semua pelajar UPSR 2014!

Selamat Menyambut Hari Kebangsaan

Pusat Tuisyen mengucapkan Selamat Hari Kebangsaan yang ke 57 untuk semua rakyat Malaysia. Dengan tema ‘Di Sini Lahirnya Sebuah Cinta’, semoga tanah air tercinta kita terus mendapat kebebasan dari mana-mana belenggu penjajah. Sama-sama kita doakan agar Malaysia terus mendapat kerahmatan dan perlindungan Allah SWT. Selamat menyambut kemerdekaan untuk tahun 2014!

MAJLIS BERBUKA PUASA ‘SIMFONI RAMADHAN’ ERAT HUBUNGAN SILATURRAHIM

Bertempat di Pusat Tuisyen Perintis Didik, majlis berbuka puasa ‘Simfoni Ramadhan’ telah berlangsung dengan jayanya pada 16 Julai 2014. Para pelajar, tutor dan ibubapa telah dijemput untuk bersama-sama berkumpul berbuka puasa dengan pelbagai juadah yang telah dibawa oleh guru-guru secara ‘potluck’. Program bermula pada jam 6.30 petang dan berakhir jam 10.30 malam. Tujuan utama program diadakan bagi merapatkan hubungan silaturahhim dan meraikan kedatangan bulan Ramadhan yang penuh kemuliaan dan keberkatan ini.

SAM_0261 SAM_0260 SAM_0258 SAM_0257 SAM_0256 SAM_0252 SAM_0249 SAM_0246 SAM_0245 SAM_0243

 

SALAM RAMADAN TAHUN 2014

201407011457

alhamdullilah, tahun ini merupakan tahun keempat Pusat Tuisyen Perintis Didik menyambut bulan Ramadan. Sempena bulan yang dinanti-nanti ini, Pusat Tuisyen Perintis Didik ingin mengucapkan selamat berpuasa kepada seluruh umat Islam di dunia. Sama-sama kita doakan agar memperoleh keberkatan dan kemuliaan, insyaallah. Untuk makluman juga, Pusat Tuisyen Perintis Didik beroperasi seperti biasa sepanjang bulan puasa. Waktu tuisyen bermula jam 8.30 malam dan berakhir jam 10.30 malam.

PENGAMBILAN PELAJAR BULAN MEI 2014 DI PUSAT TUISYEN PERINTIS DIDIK!

Salam ceria semua, Pusat Tuisyen Perintis Didik mengalu-alukan para pelajar yang masih tercari-cari tempat untuk belajar tuisyen! Mari serta Pusat Tuisyen Perintis Didik! Terletak di Seksyen 7, Shah Alam, Pusat Tuisyen Perintis Didik menawarkan subjek-subjek untuk peringkat UPSR, PMR dan SPM.

Selain harga yang sangat berpatutan, pusat tuisyen ini juga menyediakan perkhidmatan terbaik disamping persekitaran yang bersih dan selesa. Untuk mengetahui lebih lanjut, sila hubungi Pengurus Pusat Tuisyen Perintis Didik talian 012-935 6449 (Cikgu Sam Ismail). Terima kasih!

Poster Insta Intake Mei 2014

PENGAMBILAN TUISYEN APRIL 2014!

Salam ceria untuk semua!

Untuk makluman para pengunjung, Pusat Tuisyen Perintis Didik masih lagi menawarkan perkhidmatan tuisyen untuk bulan April 2014. Pengambilan ini terbuka kepada pelajar-pelajar sekolah rendah dan menengah. Tidak lupa juga kepada pelajar-pelajar yang ingin mendapatkan perkhidmatan tuisyen secara persendirian. Hubungi Cikgu Sam Ismail segea talian 012-935 6449. Jana kecemerlangan bersama Pusat Tuisyen Perintis Didik!

VALENTINE DAY TIDAK BOLEH DISAMBUT

Info Grafik Hari Valentine

 Dia dihukum bunuh, pada tanggal 14 Februari 269 M (sumber lain menyebutkan 270M) ketika pemerintahan raja Rom Claudius II , kerana giat menyebarkan agama Kristian Darum di kalangan Masyarakat Rom. Pada masa pemerintahannya, Claudius II memenjarakan orang-orang Kristian termasuklah Valentine kerana beliau seorang penyebar agama Kristian.

Walaupun berada dalam penjara, Valentine tetap berusaha mengajar dan menyebarkan agama Kristian tersebut dalam kalangan banduan-banduan penjara, di samping membantu tawanan-tawanan penjara melepaskan diri dari penjara serta sanggup berkorban dan mati demi kasih sayang terhadap agama Kristian dan penganut-penganutnya. Kegiatan ini telah diketahui oleh raja Rom menyebabkan beliau diseksa dan akhirnya dihukum bunuh pada tanggal 14 Februari.

Bagi penganut Kristian, valentine adalah lambang kasih sayang sejati di antara seorang hamba dengan tuhannya dan dengan sesama manusia. Maka itulah punca orang-orang Kristian mengambil sempena 14 Februari itu untuk meraikan hari kasih sayang demi memperingati hari kematian paderi mereka Valentine.

 Rumusan

Berdasarkan penerangan tadi, adalah jelas menunjukkan bahawa istilah hari kekasih atau valentine’s day bukanlah perayaan yang disyariatkan di dalam agama Islam. Oleh yang demikian orang-orang Islam adalah dilarang untuk menyambut dan merayakannya. kerana hari itu adalah asal-usulnya hari mengenang kematian paderi itu yang amat menyayangi agama mereka. Seterusnya dilabelkan sebagai hari kasih sayang . atau sebenarnya kasih sayang itu adalah terhadap st Valentine.

KEPUTUSAN FATWA 

 “Roh perayaan ini mempunyai unsur-unsur Kristian dan amalannya yang bercampur dengan perbuatan maksiat adalah bercanggah dan dilarang oleh Islam,” inilah kata putus Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Islam Malaysia yang bersidang buat kali ke-71, hampir enam tahun yang lalu berkaitan Valentine Day.

Boleh rujuk keputusan Fatwa beberapa negeri :

1)    Fatwa Kebangsaan : http://www.e-fatwa.gov.my/fatwa-kebangsaan/hukum-orang-islam-menyambut-perayaan-valentines-day

2)    Fatwa Sarawak :  http://www.e-fatwa.gov.my/fatwa-negeri/hukum-orang-islam-menyambut-perayaan-valentines-day-sarawak

3)    Fatwa Johor : http://www.e-fatwa.gov.my/fatwa-negeri/hukum-umat-islam-menyambut-hari-kekasih-valentines-day

DIHARAMKAN MENCAMPURADUK UNSUR AGAMA LAIN KE DALAM ISLAM 

Adalah Haram malah boleh membahayakan Aqidah Islam , jika kita mengikuti ajaran atau amalan agama-agama lain , atau memuja-muja dan menyanjung-nyanjung tokoh-tokoh keagamaan mereka, atau membesar-besarkan hari keagamaan mereka atau lambang-lambang keagamaan mereka dan seumpamanya. Perbuatan begini seolah-olah menganggap agama islam masih tidak sempurna sehinggakan perlu ditambahbaik oleh amalan-amalan dari agama lain. Maksud Firman Allah Taala : “dan sesiapa yang mencari ugama yang lain daripada ugama Islam, maka tidak akan diterima daripadanya, dan ia pada hari akhirat kelak dari orang-orang Yang rugi (kafir).” Sabda Nabi SAW : من تشبه بقوم فهو منهم

Maksudnya “Barang siapa yang meniru atau mengikuti suatu kaum (agama mereka) maka dia (dianggap) termasuk kaum (agama mereka) itu”.

KALAM NASIHAT

Sudah jelas kepada kita! Apapun alasannya, kita tidak dapat menerima acara keagamaan atau kebudayaan import dari luar yang nyata-nyata bertentangan dengan keyakinan (akidah) kita. Janganlah kita mengotori akidah kita dengan berdalih toleransi dan setia kawan. Kerana kalau dikata toleransi, Islamlah yang paling toleransi di dunia.

Sudah berapa jauhkah kita mengayunkan langkah mengalu-alukan dan memuja-muja Valentine’s Day ? Bermula dari saat ini , hendaklah kita sedar dan kembali ke pangkal jalan yang sebenarnya, agar jangan sampai terperosok lebih jauh lagi. Tidak perlu kita irihati dan cemburu dengan upacara dan bentuk kasih sayang agama lain. Bukankah Allah itu Ar Rahman dan Ar Rohim (Maha Penyayang lagi Maha Mengasihi). Kasih sayang di dalam Islam lebih luas dari semua itu. Bahkan Islam itu merupakan penyelamat di kala manusia gagal dengan sistem-sistem dan teori-teori ciptaan manusia sendiri.

Istiqomah lah , yakni berpegang teguhlah kepada Agama Allah . Tinggalkanlah pegangan-pegangan agama yang terpesong lagi sesat.

 • Maksud Firman Allah Taala di dalam Surah al-Baqarah ayat 145 :

Demi sesungguhnya! kalau Engkau masih mahu menurut kehendak hawa nafsu mereka (orang kafir) setelah datang kepadamu ilmu pengetahuan (yang telah diwahyukan kepadamu), Sesungguhnya dengan (perbuatan kamu yang mengikut-ikut acara mereka itu), Sesungguhnya engkau adalah dari golongan orang-orang Yang zalim”

Tidak hairan lah kita , mengapa perayaan dan sambutan yang dianjurkan oleh puak puak Yahudi Laknatullah dan adat-adat resam agama lain, suka dan mudah diikuti oleh umat islam walaupun boleh meruntuhkan iman dan agama kita. Sebut apa sahaja perayaan yang ditajai mereka. Pastinya mendapat respon yang baik di kalangan umat islam yang jahil tentang agama nya . Pesta menyambut tahun baru masihi , sambutan April fool , Pesta rock Woodstock , Pesta Seks , pesta Prom dikalangan remaja sekolahan dan bermacam macam pesta lagi. Semuanya menjurus kepada perkara maksiat, kebinasaan malah menghancurkan aqidah islam , merosakkan krediabiliti bangsa ketimuran dan akan merosakkan keutuhan sesebuah negara . Namun pesta seumpama inilah yang menjadi ikutan dan kegilaan anak anak muda kita di zaman ini.

 Renunglah sabda Nabi SAW :

لتتبعن سنن من كان قبلكم ، شبرا بشبر، وذراعا بذراع، حتى لو دخلوا جحر ضب لتبعتموهم قالوا: يا رسول الله: اليهود والنصارى؟؟!! قال: ( فمن؟)…أخرجه البخاري

 Maksudnya : “Pasti kamu akan mengikut acara-acara orang-orang yang terdahulu dari kamu , sejengkal demi sejengkal, sehasta demi sehasta , sehinggakan sekiranya mereka masuk ke dalam lubang biawak sekalipun , pasti kamu akan tertarik mengikut mereka itu . Para Sahabat bertanya : Wahai Rasulullah (yang engkau maksudkan itu) adakah Yahudi dan Nasara . Baginda bersabda : maka siapa lagi (kalau bukan mereka itu)”

• Firman Allah Taala di dalam Surah al-Baqarah ayat 120 :

“orang-orang Yahudi dan Nasrani tidak sekali-kali akan bersetuju atau suka kepadamu (Wahai Muhammad) sehingga Engkau sanggup menurut ugama mereka (yang telah terpesong itu). Katakanlah (kepada mereka): “Sesungguhnya petunjuk Allah (ugama Islam) itulah petunjuk Yang benar”. dan Demi Sesungguhnya jika Engkau menurut kehendak hawa nafsu mereka sesudah datangnya (wahyu Yang memberi) pengetahuan (yang benar) kepadamu , maka Engkau tidak akan dapat bantuan dan pertolongan sedikit pun daripada Allah SWT”

 Semoga kita semua menjauhi larangan Allah Taala dan selamat dari bencana di dunia dan azab di akhirat nanti. Sebagai umat Islam, sama-sama kita ambil pengajaran ini dan jangan meraikan valentine’s day. Amin.