PENDAFTARAN TUISYEN 2018 TELAH TIBA

Tahun 2018 bakal menjelma!

Anda sudah mencari pusat tuisyen yang sesuai untuk anda? Sekiranya masih tercari-cari, apa kata anda jenguk-jenguk dahulu Pusat Tuisyen Perintis Didik yang terletak di  Seksyen 7, Shah Alam ini.

Berpengalaman hampir apan tahun dalam bidang pendidikan tuisyen, Pusat Tuisyen Perintis Didik akan mengadakan pengambilan pelajar tahun 2018 khas untuk pelajar-pelajar yang bakal menduduki peperiksaan UPSR, PT3 dan SPM.

Selain itu, tuisyen ini turut terbuka kepada pelajar-pelajar darjah 1 hingga 5, tingkatan 1, 2 dan 4 tetapi bergantung kepada permintaan. Lebih menarik, Pusat Tuisyen Perintis Didik turut menawarkan tuisyen secara persendirian khas untuk pelajar-pelajar yang memerlukan khidmat ini.

Jangan buang masa, sertai sekarang dengan menghubungi Pusat Tuisyen Perintis Didik talian 012-935 6449 (Cikgu Sam Ismail) untuk ketahui dengan lebih lanjut tentang harga yuran, jadual dan lain-lain maklumat berkaitan. Siapa cepat dia dapat!

PROGRAM ‘IDEA BISNES TUISYEN’

 

Salam sejahtera dan salam 1Malaysia!

Berita baik untuk anda yang ingi mempelajari bidang perniagaan tuisyen!

Memandangkan Pusat Tuisyen Perintis Didik menerima banyak permintaan tentang operasi pusat tuisyen sebagai satu pilihan perniagaan yang memberi banyak kebaikan dan manfaat kepada masyarakat khususnya pelajar sekolah, maka Pusat Tuisyen Perintis Didik berbesar hati ingin mengadakan program khas yang dikenali senagai ‘IDEA BISNES TUISYEN’ khas buat mereka yang benar-benar berminat untuk menceburkan diri dalam industri pendidikan. 

Antara Pengisian Program bersama Pusat Tuisyen Perintis Didik: Idea Perniagaan Tuisyen iaitu:

YURAN HANYA RM150.00 SEORANG! MURAH DAN BERPATUTAN!

Mengapa anda perlu menyertai kursus ini?

Sekiranya anda sedang tercari-cari jenis perniagaan yang hendak diusahakan tanpa melibatkn modal yang tinggi dan tidak mengambil tempoh yang agak panjang, perkhidmatan tuisyen merupakan satu pilihan yang tepat.

Memandangkan bidang pendidikan merupakan bidang yang sangat penting untuk pembangunan bangsa, agama dan negara, perkhidmatan tuisyen sentiasa mendapat permintaan dan menjadi perhatian khususnya oleh para ibubapa.

Berbekalkan pengalaman lebih tujuh tahun dalam perniagaan tuisyen ini, banyak perkara yang boleh dikongsikan bersama anda sekiranya anda menyertai kursus ini. Yuran sangat murah dan berpatutan. Jangan lengahkan impian anda untuk menceburi bidang perniagaan terutama dalam bidang perkhidmatan tuisyen ini.

Anda sudah nampak betapa banyaknya peluang yang diperoleh melalui bisnes tuisyen ini? Jadi, sertai sekarang! Dapat jumpa ‘face to face’ lagi bagus! Pasti banyak perkara yang boleh dikongsi!

Sebarang pertanyaan, sila hubungi Cikgu Sam Ismail talian 012-935 6449. Pengambilan adalah terhad. Daftar segera!

SENARAI 10 UNIVERSITI TERBAIK 2017 SEHINGGA 8 FEBRUARI 2017

Menurut Times Higher Education University Rankings, melalui New Straits Times pada 8 Februari 2017 menyenaraikan 10 universiti antarabangsa terbaik 2017 sehingga 8 Febriari 2017 adalah seperti berikut:

  1. ETH Zurich, Switzerland
  2. Ecole Polytechnique Federale de Lausanne, Switzerland
  3. University of Hong Kong, Hong Kong
  4. National University of Singapore, Singapore
  5. Imperial College London, United Kingdom
  6. University of Oxford, United Kingdom
  7. Australian National University, Australia
  8. University of Cambridge, United Kingdom
  9. University College London, United Kingdom
  10. London School of Economics and Political Science, United Kingdom

Nampaknya dalam senarai di atas, United Kingdom telah mendominasi kedudukan universiti terbaik di dunia iaitu sebanyak lima universiti terbaik menurut Times Higher Education University Rankings. Insyaallah, kita doakan suatu hari nanti universiti dari Malaysia pula akan masuk dalam senarai!

BEZA PT3 DAN PMR

Sumber rujukan: Metro Ahad, 29 Jun 2014 (Setempat, muka surat 7)

Oleh Rosyahaida Abdullah

Tidak dinafikan ramai yang ingin mengetahui lebih lanjut berkaitan kaedah Pentaksiran Tingkatan Tiga (PT3) yang menggantikan Penilaian Mene­ngah Rendah (PMR). Ikuti temubual wartawan Harian Metro Rosyahaida Abdullah bersama Ketua Sektor Pengendalian Peperiksaan Mene­ngah Rendah dan Rendah Lembaga Peperiksaan (LP) Johara Abdul Wahab mengenai PT3.

S: Apakah yang dimaksudkan dengan PT3 dan bilakah ia mula diperkenalkan?

J: PT3 adalah komponen Pentaksiran Pusat (PP) di bawah Pentaksiran Berasaskan Sekolah (PBS). Ia adalah penambahbaikan dalam Penilaian Menengah Rendah (PMR) yang dilalui pelajar tingkatan tiga mulai Julai 2014. Pelajar tingkatan satu pada 2012 adalah kohort pertama melalui Pentaksiran Berasaskan Sekolah (PBS) dan akan menempuhi PT3 pada tahun ini.

S: Apakah perbezaan antara PT3 dan PMR? Apakah bentuk penambahbaikan yang sudah dibuat?

J: Secara asasnya, skop pentaksiran PT3 masih sama seperti PMR di mana ia berbentuk pentaksiran sumatif iaitu mengukur penguasaan intelek pelajar secara menyeluruh di peringkat menengah rendah.

Namun, beberapa instrumen seperti ujian lisan misalnya, diperkukuhkan dalam PT3 untuk memastikan pelajar bukan saja menguasai mata pelajaran terbabit secara bertulis malah secara lisan. Pelbagai instrumen pentaksiran lain seperti kajian kes turut digunakan supaya pelajar benar-benar menguasai aspek pengetahuan, kemahiran dan nilai bagi mata pelajaran yang dipelajari.

S: Adakah PT3 turut menilai keupayaan murid dari segi jasmani, emosi dan rohani seperti di­nyatakan dalam PBS?

J: Melalui PBS, terdapat dua komponen dalam bidang akademik dan dua komponen dalam bidang bukan akademik. Dua komponen dalam bidang akademik ialah Pentaksiran Sekolah (PS) dan Pentaksiran Pusat (PP) iaitu PT3. Namun begitu, setiap pelajar akan turut diukur dari sudut jasmani melalui Pentaksiran Aktiviti Jasmani, Sukan dan Kokurikulum (PAJSK) serta dari segi emosi dan rohani melalui Pentaksiran Psikometrik (PPsi).

Pada akhir tingkatan tiga, pelajar akan diberi empat pelaporan iaitu PT3, PAJSK, PPsi dan Pentaksiran Sekolah (PS).

S: Apa pula PS dan mengapa perlunya PT3 sedangkan pelajar turut melalui PS pada akhir ting­katan tiga?

J: PS mempunyai dua bentuk pentaksiran formatif (mengesan perkembangan pembelajaran murid secara berterusan bagi tujuan membaiki kelemahannya membuat penambahbaikan de­ngan serta merta serta sumatif seperti ujian dan peperiksaan bagi mengesan pencapaian murid berdasarkan beberapa unit pembelajaran dan pemeringkatan gred murid. Makluman awal mengenai perkembangan dan pencapaian murid adalah penting bagi membolehkan pihak sekolah melaksanakan intervensi dalam pengajaran dan pembelajaran. Guru dapat merancang program pemulihan yang diperlukan bagi membantu meningkatkan prestasi murid.

S: Apakah peranan LP dalam pelaksanaan PT3?

J: LP menyediakan soalan untuk digunakan guru dalam menjalankan PT3 di sekolah masing-masing. Bagi ujian bertulis misalnya, pihak LP bertanggungjawab menyediakan item, format instrumen, panduan pemasangan instrumen, panduan penskoran item, peraturan pentadbiran dan format pelaporan PT3.
Manakala, bagi ujian lisan Bahasa Melayu dan Bahasa Inggeris, kajian kes Sejarah dan Geografi pula, LP akan menyediakan instrumen, panduan penskoran dan peraturan pentadbiran. LP juga menyediakan format pelaporan PT3.

S: Bagaimana pula dengan tang­gungjawab pihak sekolah dalam pentaksiran ini?

J: Pihak sekolah bertanggung­jawab dalam melaksanakan beberapa perkara antaranya memasang instrumen ujian bertulis berdasarkan, Format Instrumen dan Panduan Pemasangan Instrumen, memeriksa skrip jawapan murid dan menyediakan pelaporan.

S: Sebelum ini PMR digunakan sebagai kayu ukur untuk menentukan kelayakan kemasukan pelajar lepasan tingkatan tiga ke sekolah berasrama penuh, Maktab Rendah Sains Mara (MRSM) dan seumpamanya. Dengan PT3, bagaimana calon dinilai untuk kemasukan ke sekolah terbabit?

J: Di peringkat menengah rendah, murid akan menerima 4 pelaporan iaitu Pelaporan Pentaksiran Sekolah, Pelaporan PT3, Pelaporan PAJSK dan Pelaporan Pentaksiran Psikometrik.

Pelaporan-pelaporan ini memberi gambaran tentang perkemba­ngan , pencapaian dan potensi murid secara menyeluruh. Pelaporan ini boleh digunakan oleh pihak yang berkepentingan untuk membuat keputusan yang lebih tepat dalam pemilihan murid ke aliran pendidikan peringkat menengah atas.

KELAS INTENSIF PMR DAN SPM BERMULA BULAN DISEMBER INI!

Perhatian kepada para ibubapa dan pelajar!

Makluman, KELAS INTENSIF PRA PMR DAN SPM 2013 akan bermula pada 3 Disember 2012 (Isnin) hingga 28 Disember 2012 (Jumaat). Sekiranya anda ingin berdaftar untuk menyertai kelas ini, sila hubungi Cikgu Sam Ismail (012-935 6449) atau Cikgu Amir Abas (013-609 9705).

Anda juga boleh kunjungi Pusat Tuisyen Perintis Didik sekiranya ingin berdaftar secara ‘walk-in’. Anda boleh datang berdaftar pada jam 5.00 petang hingga 10.00 malam setiap hari Isnin hingga Khamis. Anda digalakkan untuk menghubungi kami terlebih dahulu untuk memudahkan urusan TEMUJANJI.

KELAS TUISYEN UPSR PMR SPM 2013 DAN KELAS EXPRESS SABTU & AHAD KINI DI BUKA UNTUK PENDAFTARAN

Flyers-Kelas-Intensif-2013 (F)

Sebarang pertanyaan berkenaan Kelas Pra Intensif 2013 dan Kelas Express Sabtu & Ahad boleh terus berhubung
Cikgu Sam Ismail 012-9356449 atau Cikgu Amir Abas 013-6099705.

Anda juga boleh terus mengunjungi Pusat Tuisyen Perintis Didik di Seksyen 7, Shah Alam untuk mendapatkan maklumat lanjut. Waktu pendaftaran bermula pada jam 5.00 petang hingga 10.00 malam.

KELAS TUISYEN INTENSIF 2013

Salam ceria untuk semua pengunjung laman web Pusat Tuisyen Perintis Didik. Sempena dengan musim cuti sekolah, Pusat Tuisyen Perintis Didik di Seksyen 7, Shah Alam, Selangor akan mengadakan kelas intensif istimewa untuk para pelajar yang akan menduduki peperiksaan UPSR, PMR dan SPM pada tahun 2013 nanti.

Kelas Intensif Pra 2013 ini akan diadakan sepanjang cuti sekolah. Pengambilan adalah terhad kerana satu kelas hanya memuatkan pelajar maksimum 10 orang sahaja. Lebih tumpuan dan lebih perhatian! Untuk mengetahui dengan lebih lanjut, sila baca post-post yang telah dimuat turun dalam laman sesawang ini. Jangan buang masa, isikan masa cuti sekolah anda dengan menyertai program ini. Berbaloi! Hubungi Pusat Tuisyen Perintis Didi dengan segera untuk sesi pendaftaran. Sekian, Terima kasih.

****************************************************************************************************************************************
Beberapa soalan dan jawapan mengenai program ini. Selamat membaca!

Apakah yang dimaksudkan dengan Kelas Intensif 2013?
Kelas Intensif 2013 adalah sebuah aktiviti pembelajaran yang dianjurkan oleh Pusat Tuisyen Perintis Didik. Kelas ini akan mendedahkan pelajar-pelajar yang bakal menduduki peperiksaan utama seperti UPSR, PMR dan SPM pada tahun 2013 nanti.

Apakah kelebihan Kelas Intensif 2012 ini?
Kelebihan Kelas Intensif 2013 ini ialah setiap kelas hanya memuatkan maksimum 10 orang sahaja. Oleh itu, tutor dapat memberi lebih perhatian kepada pelajar-pelajar di dalam kelas berbanding di tempat lain yang memuatkan pelajar antara 20 hingga 30 pelajar. Selain itu, yuran yang dikenakan juga amat murah dan berpatutan.

Bilakah Kelas Intensif 2013 ini akan diadakan?
Kelas Intensif 2012 akan diadakan sepanjang musim cuti sekolah ini. Kelas akan diadakan setiap hari mengikut tahap dan subjek yang diambil. Kelas akan diadakan pada waktu siang dan malam bermula 10.00 pagi hingga 10.00 malam. Pelajar-pelajar akan diberikan pelbagai latihan, nota dan ilmu berkaitan dengan subjek yang akan diambil. Pelajar juga akan didedahkan dengan topik-topik baru pada setiap mata pelajaran.

Apakah subjek-subjek yang ditawarkan?
Subjek-subjek yang ditawarkan ialah UPSR (Bahasa Melayu, Bahasa Inggeris, Matematik dan Sains), PMR (Bahasa Melayu, Bahasa Inggeris, Matematik, Sains, Geografi dan Sejarah) & SPM (Bahasa Melayu, Bahasa Inggeris, Matematik, Sains, Fizik, Kimia, Sejarah, Prinsip Akaun, Ekonomi Asas dan Matematik Tambahan)

Bagaimanakah cara untuk mendaftar Kelas Intensif 2012 ini?
Sekiranya anda berminat untuk menyertai kelas intensif ini, anda hanya perlu menghubungi Pusat Tuisyen Perintis Didik talian 012-935 4449 (Cikgu Sam Ismail) atau 013-609 9705 (Cikgu Amir Abas) . Pusat Tuisyen Perintis Didik akan memaklumkan tentang pembayaran yuran dan juga jadual kelas berkaitan dengan lebih terperinci.