logo

AKHLAK SEORANG MUSLIM KEPADA ALLAH S.W.T

Assalamualaikum buat semua pembaca!

Alhamdulillah pada pagi yang penuh keberkatan ini dapt kita bertemu kembali, apa khabar semua dan sama-sama kita doakan semuanya sihat, insyaAllah.

Baiklah untuk hari ini, Pusat Tuisyen Perintis Didik ingin berkongsi tentang “AKHLAK SEORANG MUSLIM KEPADA ALLAH S.W.T.

Beriman kepada Allah serta mentaati segala perintahNya iaitu mengakui, mempercayai dan meyakini bahawa Allah itu wujud serta beriman dengan rukun-rukunnya dan melaksanakan tuntutan-tuntutan di samping meninggalkan sebarang sifat atau bentuk syirik terhadapnya.

Wahai orang yang beriman; berimanlah kamu kepada Allah, Rasul-Nya (Muhammad Shallallahu ‘alaihi wasallam ), kitab yang diturunkan kepada Rasul-Nya dan kitab yang telah diturunkan sebelumnya. Barangsiapa kafir (tidak beriman) kepada Allah, malaikat-Nya. kitab-kitab-Nya, rasul-rasul-Nya dan Hari Akhirat, maka sesungguhnya orang itu sangat jauh tersesat.” – (An Nisaa’ (4): 136).

Sesungguhnya Aku ini Allah, tiada Tuhan selain Aku, maka sembahlah Aku dan dirikanlah solat untuk mengingatiku (Taha, 20:14)

Beribadah atau mengabdikan diri, tunduk, taat dan patuh kepada Allah iaitu dengan melaksanakan segala perintah dan meninggalkan segala larangannya dengan ikhlas semata-mata kerana Allah swt.

Dan tidaklah Aku menciptakan jin dan manusia kecuali untuk beribadah kepadaKu”. – (QS:51/56).

Sentiasa bertaubat dengan tuhannya iaitu apabila seseorang mukmin itu terlupa atau jatuh kepada kecuaian dan kesilapan yang tidak seharusnya berlaku lalu ia segera sedar dan insaf lalu meminta taubat atas kecuaiannya.

Sesungguhnya Allah menyukai orang-orang yang bertaubat dan orang-orang yang menyucikan diri” – (al-Baqarah,2:222)

Mencari mardhotillah yakni keredhaan Allah iaitu sentiasa mengharapkan Allah dalam segala usaha dan amalannya. Segala gerak geri hidupnya hanyalah untuk mencapai keredhaan Allah dan bukannya mengharapkan keredhaan manusia walaupun kadang kala terpaksa membuat sesuatu kerja yang menyebabkan kemarahan manusia.

Dan antara manusia ada yang mengorbankan dirinya kerana mencari keredaan Allah semata-mata; dan Allah pula Amat belas-kasihan akan hamba-hambanya. – (al-Baqarah,2:207)

Redha menerima Qadha’ dan Qadar Allah yang telah dan akan terjadi kepada diri.

Katakanlah (wahai Muhammad): “Tidak sekali-kali akan menimpa kami sesuatu pun melainkan apa yang telah ditetapkan Allah bagi kami. Dia lah Pelindung yang menyelamatkan kami, dan (dengan kepercayaan itu) maka kepada Allah jualah hendaknya orang-orang yang beriman bertawakal” – (at-Taubah,9:51)

Semoga kita semua senantiasa menjadi hamba yang berakhlak kepada Allah s.w.t dimana sahaja kita berada. Ingat, akhlak bukanlah kepada manusia semata-mata, bahkan kepada Allah adalah yang paling utama kerana tampaNya, kita bukanlah sesiapa, wallahua’lam.

Oleh: Nor Hafipah binti Supian

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Categories
Latest Posts
View All
Alamat
  • Alamat
  • No. 8-1-B, Jalan Kristal AR7/AR, Seksyen 7, 40000, Shah Alam, Selangor Darul Ehsan
  • 012 935 6449
  • perintisdidik@gmail.com